8. Kontrole sa fiksnim aparatom

Lečenje ortodontskim fiksnim aparatom traje u proseku 18 meseci. Za to vreme je neophodno da ”zatežemo” aparat na kontrolama.

Princip delovanja ortodontskog aparata je takav da imamo bravicu, žicu I zub na koji je nalepljena bravica. Bravica je prenosnik sile na zub a žica je ta koja ispravlja zube i radi najveći deo ”posla”. Elastični luk ili žica imaju idealan oblik i teže da elastičnim silama koje prenosen a zube dovedu sve zube u idealan položaj.

Zbog toga osećamo bolnost zuba prvih par dana nakon postavke ili nakon promene luka.

Zamena lukova na početku  se radi na 6-8 nedelja, zavisno od slučaja i faze tretmana. Samoligirajuće bravice su tu u prednosti za pacijente koji žive van naše zemlje jer im omogućuju ređe zamene lukova samim tim i ređe kontrole. To se dešava jer je mehanizam prenošenja sile drugačiji i omogućava slabije a kontinuirane sile koje deluju na 10-12 nedelja. Dakle, pacijenti koji žive van Srbije mogu da uz pomoć samoligirajužih bravica dobiju jednako dobru terapiju koja neće mnogo duže trajati u odnosu na prosek.

Ukoliko imate metalnia parat, na Vašim kontrolama menjamo i ligaturne gumice koje mogu biti raznih boja, tako da imate mogućnost da sami kreirate svoj stil.

Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

Za estetske aparate smo u Risusu u početnim fazama elastičnih lukova obezbedili specijalne bele i rodijumske žice koje čine aparat još manje vidljivim.

Nakon faze ”nivelacije” koja označava ispravljanje zuba i traje oko 6 meseci, dolazi faza ”stabilizacije” to jest preciznog ređanja zuba i usklađivanja odnosa vilica. Tu imamo deblje lukove i često moraju da se nose međuvilične gumice koje usklađuju vilice. Posebno ukoliko imamo jednu izbačeniju vilicu, bilo da je gornja ili donja, gumice su te koje vrlo efikasno dovode vilice u sklad. Nose se 24h u proseku 3 meseca.

U Risusu imamo i najnoviju tehnologiju ortodontskih minimplanata, koja je jedna od velikih prednosti lečenja u specijalističkoj ordinaciji. Miniimplanti se privremeno postavljaju iznad zuba i služe da ubrzaju lečenje i pomognu u određenim fazama pomeranja zuba. Istraživanja pokazuju da miniimplanti  mogu skrate lečenje i do 4 meseca što je našim pacijentima vrlo bitno i često se odlučuju za ovu dodatnu uslugu u Risusu.

Na svakoj kontroli Vam kontrolišemo karijese i prisustvo kamenca i ukazujemo na stanje oralne higijene. Ukoliko je potrebno čišćenje i peskiranje  to takođe obavljamo na redovnim kontrolama.

Naš ”ekran istine” na kojem svaki put možete videti svoje početno stanje i uporediti dobijene rezultate je neizbežan na vakoj kontroli, tako da možemo zajedno da diskutujemo. Mi imamo vremena za Vas!