Mikroestetika osmeha

90% osmeha nakon skidanja fiksnog aparata zahteva mikroestetiku. To znači da iako smo zube poređali u savršen niz i dalje treba da se pozabavimo njihovim oblikom i veličinom. Kod odraslih pacijenata su zubi nejednako istrošeni i ako želimo savršen rezultat moramo da uradimo i završnu fazu-izbeljivanje  i oblikovanje.

Risus ortodoncija jedina u Srbiji ima licencu za Align,Bleach and Bond tehniku-u prevodu Poređaj, Izbeli, Oblikuj.

Dakle, nakon skidanja prvo se radi izbeljivanje zuba (ukoliko je potrebno) a nakon toga naši stručnjaci iz oblasti estetske stomatologije se pozabave oblikovanjem prednjih zuba koji su vidljivi pri osmehu. Često je to samo ”ćošak” koji mnogo kvari simetriju osmeha a tako ga je lako nadomestiti. Oblikovanje se radi najkvalitetnijim kompozitnim materijalima i traje oko dan-dva. Definitvno preporučujemo nakon skidanja još jedan zajednički dogovor sa ortodontom oko toga šta treba uraditi iz oblasti mikroestetike. To su mali minimalno invazivni zahvati koji znače mnogo za lepotu osmeha.

Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

Defekti oblika zuba nisu primetni golim okom laika. Ali zato smo tu,nakon svog iskustva i mnogobrojnih Risus osmeha-da Vam ukažemo na ”sitnice koje osmeh znače”.

Kada imamo slučaj da neki zub fali, a dogovor sa početka je da se nadomesti protetskim nadoknadama-još jednom konsultujemo specijalistu protetike ili oralne hirurgije oko načina i vremena izrade nadoknade. Implant ili most-jako je važno nadoknaditi zub koji fali da se ostali zubi vremenom ne bi naginjali u prazan prostor. Ne morate odmah odlučiti-retencioni aparati čuvaju postignuto dokle god ih nosimo po uputstvima.

Fasete ili viniri su njanoviji trend u estetskoj stomatologiji. I jesu odlično rešenje za zube kojima je nemoguće vratiti boju ili lep oblik nakon skidanja fiksne proteze. Imamo mnogo slučajeva saradnje gde su postavljene fasete nakon fiksne proteze- i rezultati jesu holivudski! Sa druge strane fasete zahtevaju strpljenje i dosta novca tako da ta opcija uvek zahteva više konsultacija i vremena za odluku. Odluka je isključivo na Vama. Naše je da pokažemo sve primere iz naše bogate prakse a Vi ćete se odlučiti za onu koja Vama najviše odgovara. Ne postoji pogrešan izbor mikroestetike. Kada zajedno preciziramo šta želimo da postignemo-savršenstvo osmeha je vrlo blizu!