8. Oralna higijena

Želim da ispravim zube, imam osećaj da mi se više nakuplja kamenac i da sam svaki mesec kod stomatologa”-u pravu ste ako i Vi ovako razmišljate!

Kamenac se lakše nakuplja na neravnim površinama a usled zbijenosti zuba teško je održavati oralnu higijenu na visokom noviu. Skoro je nemoguće provući konac između zbijenih zuba, samim tim na kontaktim površinama zuba nastaje 70% karijesa.

Kada postavimo aparat logično da će biti teže održavati oralnu higijenu jer imamo mnogo više detalja koje treba oprati.

Nakon postavke od nas na poklon dobijate set za oralnu higijenuu kojem se nalaze : Curaprox 5460 soft četkica, interdentalna četkica i ortodontski vosak, kao i pisanu brošuru zdravlja. Obuku oralne higijene će Vam održati naši dentalni asistenti uz pomoć videa i plastičnog modela. Vosak Vam je neophodan prvih par dana i dobar je za putovanja jer uz pomoć voska možete rešiti problem otpale bravice ili žice koja Vas iritira čak i ako ste na putu.

Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

Pranje zuba sa fiksnim aparatom treba traje oko 5 minuta i da obuhvati sve površine zuba. Vek trajanje četkice je oko 3 meseca, tako da je važno da je menjamo da bi imala svoju funkciju do kraja.

Osim svakodnevnog čišćenja na raspolaganju smo Vam i za ”peskiranje”. To je čišćenje zuba pod pritiskom mlaza vode i abrazivnih čestica sa ukusom voća. Preporuka je da se radi jednom u tri meseca, posebno ako ste pušač ili konzumirate mnogo kafe. U takvim slučajevima se mrlje od kafe ili čaja podvlače pod bravice i ostavljaju utisak loše higijene. Tu smo da Vaš osmeh blista od početka do kraja!

Dakle, proteza pomaže da se stvore uslovi za lakše održavanje oralne higijene i uz pravilnu obuku nećete utrošiti mnogo više vremena za pranje zuba nego do sada.