5. Preortodontska priprema

Naša misija zdravih i lepih osmeha ima još jedno obeležje koje je primarno da tok terapije-izgled lica. Čak i kad možemo da poređamo zube ali bismo želeli da menjamo izgled lica-moramo vaditi zube.

Suviše istureni zubi, izražena teskoba, otvoreni odnosi vilica loše utiču na izgled lica, onemogućavaju funkciju disanja na nos i stanje kože lica (produbljuju bore). U tim slučajevima je neophodno da izvadimo zube i poboljšamo funkcije i izgled lica.

Često je najteže napraviti upravu tu procenu o vađenju. Ponovo se vraćamo na odgovor na pitanje-šta Vam se ne dopada kod Vašeg osmeha i lica. Upravo se tu krije i konačna odluka o vađenju zuba. A možda ste i srećnik kojem je do savršenstva potreban sam pravilan redosled zuba.

Postoji i alternativa za vađenje zuba u ortodonciji. Ukoliko želite savršen rezultat a ne želite da vadite zube u nekim slučajevima možemo da ponudimo alternativu- mini implante ili hedgir.

Miniimplanti su najnovije dostignuće ortodoncije. To su titanijumski šrafići koje stavljamo u kosti vilica da bi nam omogućili brže pomake zuba uz veću efikasnost i komfor pacijenta. Postavljaju se za par minuta i proces je potpuno bezbolan.

Hedgir je još jedno pomagalo koje može da ubrza terapiju ali zahteva saradnju pacijenta. Dakle, imamo mnogo opcija da rešimo Vaš problem.U Risusu odlučujemo zajedno o tome. Naše iskustvo Vam pomaže da donesete tu odluku. Ortodont je tu da reši sve nedoumice i pokaže slične primere.

Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

Ortodontski aparat deluje na bazi superelastičnosti žice koja teći da postavi zube u idealan luk. Žica je uvezana u bravice pomoću gumice ili mehanizmom samoligiranja, koje zapravo prenose silu na zub. Nakon analize dobijamo jasnu sliku koliko raspoloživog prostora u vilici imamo da bismo idealno poređali zube.

Kada su zubi u teskobi ( gužvi) važno je da ortodont pravilno proceni prostor. Nekad su zubi preveliki da bi stali u raspoloživu kost i to stvara tu gužvu.

Ukoliko nemamo dovoljno prostora nećemo uspeti da adekvatno poređamo zube, to jest, i ako ih poređamo odmah nakon skidanja aparata oni će se vratiti u prvobitan položaj.  Zbog toga je nekada neophodno izvaditi zdrave zube da bi se ostali smestili.

Naravno, to sve zavisi od slučaja do slučaja, od rezultata analize i od samog dogovora lekara i pacijenta.

Ortodoncija ne označava samo estetiku osmeha već prevashodno znači zdrav i funkcionalan zagrižaj što je vrlo često glavni razlog za vađenje zuba.

U pripremu za postavku aparata spadaju i popravke zube i uklanjanje zubnog kamenca. Zubi moraju biti kompletno zdravi pre dobijanja aparata. Ukoliko se i desi da pronađemo kvar u toku nošenja, orto aparat nije smetnja za popravku.