2. Prvi dolazak kod ortodonta

Odluka. Odluka da smršamo, da jedemo zdravije, naučimo novi jezik. Odluka da poboljšamo svoj osmeh-i posetimo ortodonta.

Čini nam se da ne grizemo kako treba. Voleli bismo da nam zubi budu ravniji. Vidimo da su nam umnjaci „pogurali“ prednje zube. Svi iz razreda nose fiksni aparat. Želimo pravilan razvoj svog deteta. Šta Vam smeta kod Vašeg osmeha? Ili osmeha Vašeg deteta? Odgovorom na ovo pitanje počinje prvi susret kod specijaliste ortodonta.

Kod najmlađih je pravo vreme za prvu posetu 7 godina starosti. Devojčice intenzivno rastu do 14.-te godine, dečaci do 16.-te. I to je idealno razdoblje kada možemo pratiti i usmeriti razvoj vilica.

Kod odraslih pacijenata ne postoji starosni limit za ortodonciju. Svaka naznaka nepravilnog zagriza ili želje za lepšim osmehom jeste dovoljno dobar razlog da nam se obratite.

Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

Nakon preliminarnog razgovora o željama i mogućnostima terapije, da bismo mogli specifično da analiziramo Vaš slučaj potrebni su još neki podaci.

Upitnik o opštem zdravstvenom stanju, kao i detaljan klinički pregled zuba,usta i zglobova.

Potrebna su nam dva rendgen snimka-jedan snimak svih zuba, tzv. ortopan, gde možemo videti u kakvom su stanju zubi i jedan profilni snimak (telerendgen) koji nam služi da precizno odredimo način na koji moćemo pomerati zube.

Pre protezeNakon proteze

Više od

0
Risus osmeha

Fotografije lica, osmeha i zuba pravimo da bismo odredili „zlatni standard“ Vašeg osmeha. To znači da svaki osmeh ima idealne proporcije oblika i veličine pojedinih zube koje trebamo ispratiti da bismo postigli stabilne rezultate baš spram Vašeg lica. Sokla (gipsani model) nam je važna zbog 3D orjentacije kao i da pacijent stekne bliži dojam o stanju svog zagriza.

Kada sve ove delove sklopimo u jedan terapijski mozaik, onda dobijamo pravu sliku o realnom stanju i mogućnostima terapije. Vratimo se na prvih 5 minuta susreta. Da li je moguće dati rešenje na glavnu zamerku pacijenta za svoj osmeh?

Iskusan ortodont može lako da iznese rešenje na osnovu ovih parametara. Ponekad ih ima više (rešenja). Ponekad je potrebno da terapija traje duže ili zahteva dodatne elemente. Zbog toga je važno izdvojiti vreme za još jedan dogovor. Vreme i strpljenje Vašeg lekara i Vaša želja su početni koraci u zajedničkoj misiji za lepši osmeh. 😉