7. Prvi dani sa aparatom

Svi ravni zubi liče jedni na druge, svi neravni zubi neravni su na svoj način. Ovako tolstojevski otprilike možemo opisati ortodontsku ordinaciju i prve dane nakon postavke.

Fiksni aparat je postao učestala pojava u današnje vreme. Gotovo svaki novi pacijent ima nekog sa fiksnim aparatom u svojoj okolini. Ma koliko informacija imali i bili „Internet pripremljeni“ svaki slučaj je slučaj za sebe.

Zbog toga je najčešće pitanje nakon postavke : da li će me boleti?

Bol nakon postavke traje oko 48h, i opisujemo ga više kao trnjenje nego kao bolnost zuba. Bol prati početno pomeranje zuba i nakon toga nestaje.

Ono što ipak traje duže od 48h jeste privikavanje usana i mekih tkiva na protezu. Usne nisu navikle na bravice i zato pri svakom pokretu u prvim danima možete osetiti blago grebanje.

Više od

0
Risus osmeha
Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

Pri postavci aparata Risus ortodoncija Vam poklanja set za oralnu higijenu koji sadrži četkice i vosak. Vosak će Vam biti nezamenljiv prvih 7 dana, nakon toga se priviknete i zaboravite da imate fiksni aparat.

U prvim mesecima terapije primetićete najveće pomake. Često se javljaju i prostori između zuba koji su za nas jako dobar znak, znak da se javlja slobodan prostor u vilici. Zubi se smeštaju, polako kreću ka svojim idealnim pozicijama i jasno ćete videti kako je Vaš proces kao idealnom poretku zuba otpočeo.

U prvim danima nošenja aparata se često desi da zagrizete jače ili škrgućete noću i dođe do labavljenja žice ili bravice. Risus Vam je na usluzi svim radnim danima, nema čekanja i zakazivanja. Naš tim će Vam momentalno rešiti problem ili ako ste na putu, posavetovati šta da uradite. U specijalističkoj ordinaciji posvećeni smo samo ortodontskim pacijentima 100% vremena.