12. Retencija održavanje rezultata

Nakon skidanja fiksne proteze i završenih kozmetičkih zahvata na zubima-vreme je za retencione aparate. Oni služe da sačuvamo sve što smo postigli i da zadrže zube na novim pozicijama.

Zubi, posebno oni koji su bili rotirani ili imali razmake imaju tendenciju da se vrate u prvobitno stanje. Šanse za to su manje ukoliko smo dovoljno dugo nosili aparat i ako smo postavili fiksne retinere. Svi Risus pacijenti pre skidanja dobijaju fiksni retiner u donjoj vilici. To je čvrsta žica oblikovana spram Vašeg zubnog luka koja se materijalom istim kao za plombe lepi na unutrašnje površine donjih zuba. Ona je osiguranje da se donji zubi, koji se inače najčešće pomeraju nakon skidanja, neće vratiti u staro stanje. Na gornjim zubima se retko stavlja zbog donjih zuba koji pri pravilnom zagrizu sada udaraju u gornje zube.

Pored fiksnog retinera dobijate i mobine retinere-providne folije ili mobilne proteze. Šta ćete od ova dva dobiti zavisi samo od Vaše početne dijagnoze i procenjenog pomeranja zuba tokom nošenje proteze.

Retineri se nakon skidanja nose maksimalno u toku dana i celu noć, i tako do prve kontrole koju obično zakazujemo za 8 nedelja. Ako je sve u redu, postepeno smanjujemo nošenje retinera naravno uz nadzor lekara. Važno je biti redovan na kontrolama nakon skidanja jer su one osiguranje da će sve ostati savršeno kao i nakon skidanja proteze.

Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

U proseku se retineri nose oko 2 godine, mada nam fiksni retiner ne smeta stoga preporuka je da se drži još neko vreme u ustima.

Dakle, Risus Vam pruža duplo osiguranje posle skidanja proteze ali ipak je najvažnija uloga nošenja retinera Vaša.

Retineri se održavaju tako što se u čašu sa vodom stave tablete za pranje proteza i sačeka se 10-15 minuta. Nije preporučljivo prati ih pastom za zube ili sodom bikarbonom jer ošteti površine i onda su skloni pucanju i nagomilavanju kamenca.

Ukoliko imate škrgutanje zubima noću verovatno ćete promeniti dva ili tri retinera jer su skloniji pucanju usled jakih sila koje škrgutanje proizvodi.

Ako se desi da izgubite ili polomite retiner jako je važno da što pre izradimo novi-i da nastavimo sa čuvanjem rezultata.

Specijalistička ordinacija Vam je na raspolaganju svaki dan kada se u pitanju eventualni problemi sa retinerima-jer je najvažnije reagovati na vreme i sprečiti vraćanje zuba.

Kraj retencije i završno fotografisanje označava i kraj našeg ortodontskog druženja-za to vreme smo se upoznali, ispričali i napravili velike pomake u lepoti osmeha. Ortodoncija se radi jednom u životu. Dugo traje i dosta košta-ali i donosi novu energiju i novo samopouzdanje. Promeniti nekome osmeh i život-za nas je najveća nagrada!