10. Skidanje fiksne proteze

Dva su najsrećnija momenta u ortodontskoj terapiji-kada se stavlja i kada se skida fiksna proteza. Naravno skidanje je ipak momenat koji se više pamti ali i momenat od kojeg pomalo strepimo-kako će ispasti, kako ćemo se navići, da li je skidanje bolno…

Skidanje aparata nije bolno, ortodont ima posebna klešta sa kojima to radi i kada stisne bravicu njena baza se iskrivi i ona sama spadne. Ne dolazi do bola niti do oštećenja zuba. Skoro svi u Risusu su imali ili imaju fiksni aparat, tako da možete da dobijete informacije iz ličnog iskustva vezane za skidanje.

Ono što je najbitnije-zajednička odluka Vas i lekara o momentu skidanja aparata. Lekar specijalista je tu da proceni da li je dobijen maksimum mogućeg izlečenja a Vi ste tu da presudite da li ste zadovoljni postignutim, da li osećate promenu u zagrizu i naravno da li je prošlo dovoljno vremena da se kost oko zuba ”učvrsti”.

Dragana Zeljković Jekić
Dragana Zeljković JekićSpecijalista ortopedije vilica

Vrlo često u Risusu imamo situaciju da se zubi poređaju i zagriz uspostavi za manje od 12 meseci i tada je neizbežno pitanje-zašto moram i dalje da nosim aparat sve smo postigli?

Pomeranje zuba kroz kost je biološki proces koji ima svoje tokove. Naime, kada zub pomerimo na željeno mesto potrebno je još 6 meseci da bi se on učvrstio na novoj poziciji. Ukoliko skinemo aparat pre tog ”ućvršćivanja” rizikujemo vraćanje zuba na početnu poziciju. Proteza je kao neka vrsta ”kalupa” koji drži zube na pravilnoj poziciji posle pomeranja. Nakon skidanja tu funkciju preuzimaju retencioni aparati.

Odmah nakon skidanja potrebno je uzeti otisak za retencione aparate. Ukoliko je planirana ”mikroestetika”, to jest menjanje plombi ili estetsko usavršavanje oblika zuba-prvo na redu je to. Tek nakon završenih svih intervencija uzimamo otiske za retencione aparate.