TRETMANI DECE I ADOLESCENATA

Kada je najbolje vreme za početak ortodontskog tretmana?

Iako ortodont može poboljšati osmeh, ispraviti zube i vilice u bilo kojem uzrastu, postoji optimalno razdoblje za početak lečenja. Početak tretmana u ovom trenutku osigurava najbolji rezultat i najmanju količinu vremena i troškova. Američko udruženje Ortodonata daje preporuku da se prvi ortodontski pregled obavi na prvi znak ortodontskih problema ili najkasnije u uzrastu od 7 godina. U ovom ranom uzrastu ortodontska terapija ne mora biti nužna, ali detaljan pregled može predvideti najpovoljnije vreme za početak tretmana. Mobilna proteza je obično najbolji izbor za ovaj uzrast, nekada je i samo nošenje mobilne proteze dovoljno za ispravljanje zuba kod dece. Ukoliko Vaš ortodont proceni da je dete kandidat za dvofazni tretman i kasnije nošenje fiksne proteze, dobićete detaljan plan terapije i vremenske okvire za celokupno ispravljanje zuba Vašeg detata.

Koje su prednosti ranog ortodontskog pregleda?

Rana procena pruža i pravovremeno otkrivanje problema i veću priliku za efikasnije lečenje. Pametna intervencija upravlja rastom i razvojem, i može sprečiti kasnije ozbiljne probleme. Kad ortodontski zahvat nije potreban, ortodont pažljivo može pratiti rast i razvoj i početi tretman kada je to optimalno. U našoj ordinaciji konsultativni pregledi i praćenje su besplatni.

Zašto je 7. godina optimalno vreme za prvi pregled?

U uzrastu od 7 godina izbijaju prvi stalni kutnjaci i uspostavljaju zagrižaj. U tom periodu, ortodont može oceniti međuvilične odnose i doneti procenu o eventualnom početku terapije i o tome da li je Vašem detetu potrebna mobilna proteza ili samo praćenje rasta i raazvoja. Na primer, izbijanje sekutića može ukazati na mogući dubok zagrižaj, otvoren zagrižaj,teskobu ili preveliku vidljivost desni pri osmehu. Pravovremeni nadzor povećava šanse za lep osmeh i funkcionalan zagrižaj. Ukoliko imate pitanja vezana za ispravljanje zuba i vrste proteza za Vaše dete,  RISUS ORTODONCIJA zna odgovore!